Tinas Hundhälsa

Hundmassage och rehabilitering

Behandlingar

Jag utgår från en holistisk syn när jag arbetar med hundar. Med det menar jag att jag ser till hela hunden och dess livssituation och inte bara till en specifik skada/problem när jag ska behandla. Man försöker även att hitta orsaken till problemet för att komma tillrätta med det. 

 

Massage: Behandlingsmetoden har funnits i tusentals år. Vid massage manipulerar man mjuka vävnader för att öka elasticiteten, cirkulationen och rörligheten i dessa vävnader. Massagen stimulerar kroppen på olika vis så att det kan leda till läkning och smärtlindring. Effekter: Öka cirkulationen av blod och lymfvätska så att näringstillförseln fungerar bättre och slaggprodukter transporteras bort. Ökar utsöndring av slagg och gifter i kroppen. Avslappning genom påverkan av muskel- och nervsystem. Löser kramper i musklerna. Utlöser endorfin i kroppen som i sin tur ger smärtlindring. Kontraindikationer för massage: feber, infektioner, eksem, sårskador, problem med njurar och urinblåsa, blodsjukdomar, cancertumörer, invärtes sjukdomar och dräktighet.

 

Rörelseanalys: Under en rörelseanalys får hunden röra sig i olika gångarter och från olika vinklar och håll. Man tittar på eventuella avvikelser och skillnader i rörelser och muskulatur. Utefter analysen kan man lägga upp träningsprogram, behandlingsprogram eller förebygga ev felbelastningar som kan påverka hunden i framtiden. 

 

Stretching: Musklerna kan behöva töjas ut efter arbete för att förebygga skador. Det minskar risken för träningsvärk och underlättar bortförsel av slaggprodukter. En vältränad, elastisk och smidig muskel minskar risken för bristningar och andra skador.

 

Rehabilitering: Efter skada eller operation kan hunden behöva sjukgymnastik. Jag kan hjälpa till med övningar som ni kan utföra själva hemma. Ni får även tips på rehabiliteringshjälpmedel. Vi sätter upp ett realistiskt slutmål utefter skadans art och ägarens förutsättningar. Rehabilitering kan bestå av massage, microströmsbehandling, böjövningar, lämpligt foder och småningom ett träningsupplägg för att få tillbaka rörlighet och styrka utan felbelastningar.

 Mikroström-behandling: Den här behandlingen känns inte för hunden men kan hjälpa till med mycket. Mikroström ökar celltransporten (40%), ATP-produktionen (500%). Man kan använda mikoström vid artrit, artros, senskador, broskförändringar, muskelproblem, inflammationer, svullnader,sår och användning av tingpunktsterapi. Behandlingen är både smärtlindrande och läkande.  

 

Upplägg av träningsprogram: Din hund kan behöva ett träningsprogram av olika anledningar. Den kan t ex behöva träna upp sin kondition, gå ner i vikt,  specifik träning för en tävlingsgren eller jakt, träning under och efter rehabilitering. Man kan få hjälp med att lägga upp ett program som passar er och er hund. Ett träningsprogram innehåller kondition, balans, styrka, koordination och intervallträning. Vi sätter upp gemensamma mål utefter din hunds kapacitet och dina förutsättningar.

 

Foderrådgivning: För att utfodra en hund på ett bra sätt krävs det en grundlig förståelse för näring. Hunden behöver mer än 50 olika livsnödvändiga näringsämnen varje dag. Dessa näringsämnen har viktiga funktioner i olika processer i kroppen. Många hundar har idag problem med klåda, allergier, fetma mm. Många av dessa problem skulle kunna undvikas med hjälp av rätt kost.

 

Utprovning av utrustning: Det finns flera saker att ta hänsyn till när man ska köpa utrustning till sin hund. Det kan vara täcke, halsband, klövjeväska, sele mm. Man behöver tänka på att utrustningen inte påverkar eller belastar skelettet. För att anpassa utrustning måste man förstå syftet med den. Det finns kunnig personal i de flesta djuraffärer, men även vi hundfysioterapeuter kan hjälpa er att få den nya utrusningen att passa perfekt.

 

Akupressur: Detta är en av de äldsta behandlingsformerna. Tekniken är 4000 år gammal och kommer från Kina. Akupressur behandlas med fingrarna och ett tryck på samma punkter som akupunktur. Djur är mottagliga för den här sortens behandling, mer än vad vi människor är, vilket gör det lätt att behandla. Enligt TCM (Traditionell Chinese Medicin) beror ohälsa hos hunden på obalans och då kan inte qi (livsenergi) kan flöda fritt, utan det finns en blockering i meridianen. Man behöver idenitifiera grundorsaken till varför symptomen har uppstått och behandla patienten individuellt. Man kan behandla mentala och kroppsliga problem och akupressur ger inga biverkningar. Ägaren bör kontaktat veterinär innan behandling för att utesluta allvarliga sjukdomar och för att få en diagnos. De flesta accepterar att man utför akupressur även om de är ömma och har ont.

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)